Hvor er vi på vej hen?

Verden har igennem de sidste årtier åbnet sig med en enorm hastighed. Der er ikke længere ret lang vej fra uvidenhed til oplysning, og alligevel kan verden virke mere uoplyst end nogensinde.

Men hvorfor dette paradoks? Al verdens viden er tilgængelig for vores fingerspidser, men det er som om, at vi ikke kan finde ud af at bruge den. Måske er strømmen af information og den hastig, som vi lever livet i, ved at drukne os? Hvor er tiden til eftertanke og fordybelse blevet af? Er det en gammel dyd, som er ved at miste sin værdi? Hvor blev dannelsen af mennesket af? Forståelsen? Empatien?

Jeg har før hen følt mig forkert, fordi mit liv ikke er bygget op på samme måde, som de flestes. Indtil en klog dame spurgte mig, om jeg havde overvejet, at det måske ikke var mig, som var forkert, men verden som er på vej i en forkert retning? Jeg vil ikke påstå, at jeg sidder her, og har fat i den lange ende, men jeg synes, at det giver stof til eftertanke.

Aldrig har så mange mennesker lidt af stress, angst og depression. Aldrig har vi løbet stærkere. Aldrig har vi fået så meget information – noget bedre end andet- kastet ind fra alle sider hele tiden uden tid til at tænke over det, som vi ser og hører. Aldrig før har verden været så åben af muligheder for det enkelte menneske. Aldrig har det været nemmere at kaste et dårligt lys og grimme ord efter folk, bag ens egen tryghed af tastatur og skærm.

Det er som om, at den almindelige dannelse og pli er gået tabt i jagten på individets selv realisering. I nutidens hav af muligheder er det ikke længere et spørgsmål om at vælge til, men at vælge fra. Vi kan ikke gøre alt, være alt, opnå alt i vores relative korte liv. Men jeg tror ikke på, at vi altid opnår mere eller gør det bedre ved hovedløst at løbe afsted så stærkt, at vi, uden at tænke over det, tramper på, hvad eller hvem som vi møder på vores vej. Jeg tror heller ikke, at vi bliver bedre mennesker eller får en bedre verden af, at glemme at tænke os om og stille de rigtige spørgsmål. Dem vi har tænkt over, dem som betyder noget.

Der er så meget godt i denne verden. Lad os holde fast i det, passe på det og lad os gøre det sammen, – med respekt, forståelse, empati og tid til eftertanke.

 

 

 

 

 

 

Hvor vil udviklingen tage os hen? Skal vi løbe endnu stærkere og have mindre tid til at stoppe op og tænke? Hvor længe kan det blive ved?

Hvis ikke noget ændre sig,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.